Dlaczego warto jeść orzechy?

 




Kiedyś uważano, że orzechy są bardzo kaloryczne i należy je wyeliminować z diety

odchudzającej. Ten mit pokutuje do dziś, a jak jest naprawdę? Czy orzechy tuczą? 

A może orzechy pomagają zrzucić zbędne kilogramy? Które orzechy są najzdrowsze?   

Ile orzechów dziennie można zjeść? 

Orzechy takie jak: migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, makadamia, orzechy włoskie i pistacje, a także orzeszki ziemne (inna nazwa: orzechy arachidowe) zaliczane do nasion strączkowych, to pożywne pokarmy o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Co zawierają orzechy?

  • zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA)
  • białko
  • błonnik rozpuszczalny
  • błonnik nierozpuszczalny
  • witaminy: E i K, kwas foliowy, tiaminę
  • składniki mineralne takie jak: magnez, miedź, potas i selen
  • karotenoidy, przeciwutleniacze i związki fitosteroli
  • związki fenolowe, w tym stylbenzy, garbniki, lignany, kwasy fenolowe, aldehydy fenolowe i flawonoidy

Wszystko to są to substancje mające udowodnione naukowo, korzystne dla zdrowia właściwości. 

Orzechy są kaloryczne, ponieważ zawierają sporo tłuszczów. Są to jednak zdrowe tłuszcze nienasycone, niezbędne dla organizmu. Ogólnikowe zalecenia dietetyczne dotyczące utraty wagi, koncentrujące się na zmniejszeniu spożycia niektórych makroelementów (np. tłuszczu) w celu zapobiegania otyłości, to uproszczone podejście do zdrowego odżywiania. Nie uwzględnia rodzaju i właściwości makroskładnika, np. nie rozróżnia tłuszczu nienasyconego od nasyconego, czy węglowodanów prostych (cukrów) od węglowodanów złożonych, które organizm przyswaja w inny sposób. Szczegółowe badania naukowe mówią, że orzechy nie tylko nie tuczą, ale mogą pomagać w zrzuceniu wagi.

Tak, to prawda, orzechy są kaloryczne, ale wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała. 

A czy możemy stosować orzechy na odchudzanie? „Oczywiście orzechy to wspaniałe źródło witamin i składników mineralnych. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli czy sałatek. Jeżeli zachowamy ujemny bilans kaloryczny, to garść orzechów na diecie redukcyjnej nikomu nie zaszkodzi, a ponadto uzupełni dietę w cenne witaminy i składniki mineralne’’ – przekonuje Paulina Ihnatowicz, dietetyk Sante.

Orzechy są zdecydowanie lepszą formą przekąski niż chipsy, słodkie batony, drożdżówki czy pączki. Pomimo, że są kaloryczne, zawierają dużo witamin, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Orzechy jako przekąska faktycznie odżywiają organizm, zaspokajając głód na dłużej.

Sięgnijmy zatem po zdrowe przekąski jakimi są orzechy :)

Komentarze